Gordon, Kordon, vagy Cordon?

Cordon Bleu Kreatúra Podcast

Gordon, Kordon, vagy Cordon?

A sajttal-sonkával töltött csirkemell története – és egyéb finomságok

Éttermi menük kedvenc fogása a sajttal-sonkával töltött csirkemell. Gasztronyomozásunkban feltárjuk a fogás elnevezésének hátterét és bemutatjuk a hozzá fűződő legérdekesebb sztorikat. A történet végére választ kapsz az égető kérdésedre: Gordon, Kordon, vagy Cordon?

L’Ordre des chevaliers du Saint-Esprit – a Szentlélek rendje – III. Henrik francia király 1578-ban alapította ezt a lovagrendet. A tagjai mellkasukon széles kék szalagot viseltek – ezt hívják franciául Cordon Bleu-nek, azaz kék szalagnak.

Egyvalami biztos: ebben az időben nemhogy Cordon Bleu néven említett fogást, de a rántott húst sem ismerte senki. A rokon bécsi szelet (Wiener Schnitzel) a 19. század közepén indult világhódító útjára, miután az 1830-as években tesznek róla először említést a szakácskönyvek.

A francia szakácsok kezdték...

Egy legenda szerint a legkiválóbb francia szakácsok kötényét kék szalag díszítette, a lovagokhoz hasonló módon. A kifejezést gasztronómiai értelemben azóta a nagyon magas színvonalú ételkészítésre és a kiemelkedő szakácsok által készített ételekre alkalmazzák.

Julia Child is a Le Cordon Bleu névre hallgató főzőisklolában tanulta meg a francia gasztronómia mesterfogásait az ötvenes években.

A kék szalaggal illetett sajttal-sonkával töltött csirkemell első felbukkanása a negyvenes évekre datálható. Azonban Franciaország helyett a svájci Brig nevű alpesi falucskában mutatták be az ételt.

A svájci vonal

A negyvenes években az alpesi turizmus a felső tízezer terepe volt. Svájc ebben élen járt, sok híresség – politikusok, filmszínészek, írók, tudósok – töltött hosszabb-rövidebb időt a romlatlan, meghitt svájci környezetben.

A találkozási pontokat a lehetetlenül meredek helyeken épült szállodák, fogadók és éttermek jelentették. Annál is inkább, mert a kor elérhető autói még nem rendelkeztek olyan teljesítménnyel, hogy átkeljenek a jeges alpokon.

Hotel Belvedere, Swájc

Ebből az időből eredeztethető a Cordon Bleu nevű sajttal és sonkával töltött, rántott hússzelet. Kezdetben borjú volt, később csirkéből és sertésből is készítették. Mára létezik panír nélkül és Halal kompatibilis változat csirkével és báránnyal. Az ételből világsztár lett.

1949-ból eredeztethető az étel első szakácskönyvi említése. Ezúttal is Svájcból.

A hajós megközelítés

Egy másik verzió szerint az étel keletkezése a transzatlanti hajók Kék Szalag versenyéhez kapcsolódik. A kékszalag (angolul Blue Riband, franciául Cordon Blue) viselésére a leggyorsabb óceánjáró volt jogosult. 1929. júliusában a Bremen óceánjáró nyerte el a szalagot, amikor rekord gyorsasággal, mintegy 5 nap alatt tette meg a Bréma-New York távolságot.

A legenda szerint a kék szalagot megünneplő eseményen a kapitány séfje ezt a töltött húst szolgálta fel a vendégeknek és innen datálható a Cordon Bleu sikere.

Bremen Hajó

A cikk apropóját az adta, hogy az árazást tárgyaló podcastunkban megemlítettük a Cordon Bleu helyes kiejtését. A fentiek alapján elmodhatjuk, hogy a francia Cordon Bleu, az angol Blue Riband és a magyar Kékszalag egyaránt helyes. A Gordon Blue, Kordon Blő és ki tudja, hány félrefordítás viszont nem.

Ebbe a cikkbe ennyi fért bele, pedig lenne még mesélnivalónk a Grenadirmars, a hortobágyi palacsinta és a brassói aprópecsenye nevének kialakulásáról. De ezeket már egy másik történetben taglaljuk.

Ha tetszett, iratkozz fel a KreaTúra podcast adásaira, hogy ne maradj le a friss tartalmainkról.

A cikk írásához köszönjük a segítséget és a nyomozást Kerekes Hildegárdnak.

Facebook
LinkedIn
Twitter