KreaTúra Marketing Podcast Logo
Keresés
Close this search box.

10 dolog, amit nem tudtál a Dűne Univerzumról #24/3

10 dolog, amit nem tudtál a Dűne Univerzumról

10 dolog, amit nem tudtál a Dűne Univerzumról #24/3

Csúú.. és átszeljük a homokféreg könyvtámaszt. Krisz kések, Lego-ornithopter, Funko figura emlékmás, a jövő DHL-jének működése. Dennis Villeneuve valójában Christopher Nolan, de mit keres itt a drogos Sofia Vergara? Nézd meg kalandozásunkat a Dűne világában.

Milyen lehet a hipertérugrás? Életveszélyes utazás a térhajlítás által, vagy csúúúú és átszeljük az eget? Az előbbi a Dűne az utóbbi a Star Wars megoldása. A történeteket átszövő számos hasonlóság ellenére vitathatatlan, hogy a Dűne egy kidolgozottabb, felnőttebb univerzumba invitál.

Míg a Star Wars filmközpontú és a könyvek kiegészítik a történetet, a Dűne alapja a könyv. Az elsőket Frank Herbert írta, az univerzum kiterjesztését pedig fia Brian Herbert írta Kevin J. Andersonnal közösen (nem rokona Neonak a Mátrixból, aka Thomas A. Anderson).

A teljes regényciklus 22 könyvből áll, így kijelenthető, hogy az első 3 könyv elolvasása nem a történet végét, hanem a kezdetét jelenti.

Felnőtt filmeket idéz a főgonosz Harkonnen báró jellemzése: meleg, szadista és pedofil. Cserébe rendkívül intelligens.

A csúcsszörny egyértelműen a homokféreg. Ez az arc nélküli, kolosszális gilisztára emlékeztető teremtmény csak az Arrakison fordul elő. Elnyel mindent ami mozof, akár kisebb épületeket is, ugyanakkor nélkülözhetetlen a fűszer termeléséhez. Rajongóknak megnyugtató lehet, hogy könyvtámaszként is elérhető már.

Star Wars hívőknek csalódás lesz, hogy az első prequel /előzménytörténet nem a Star Wars Episode 1-ben, hanem Herbert művében jelent meg. De az Avengers is „inspirálódott” a történetből. A korábban meghalt, de újra feltámasztott szuperhősöket és a gigantikus végső leszámolás ötlete is a regényfolyamban jelenik meg először.

Paul Atreides megfeleltethető Luke Skywalkernek, igaz, ő tudja magáról, hogy nemesi sarj és az apját is ismeri. Az édesanyja Jessica hangsúlyosabb szerepet kap a sorozatban, mint az eredeti Star Wars nőalakjai. Ne feledjük, az eredeti 3 részben egyetlen női Jedi sem szerepelt, és bár Leia hercegnő az egyik főszereplő volt, a cselekmény nagyrésze Luke Skywalker és Han Solo kalandjai körül forog.

Jessica egy Bene Gesserit papnő, aki egyben Leto herceg ágyasa. De szereti őt, ezért fiút szül neki lány helyett. Nem baj, ha nem érted, a történetben van néhány csavar. Van egy párhuzam közte és a Mátrix Neoja között, erről is beszélünk a videóban.

Ha azon gondolkozol, milyen lesz a DHL, a DPD, vagy bármelyik szállítmányozó cég 10.000 év múlva elég az űrligát megnézni a Dűnében. Ők őrzik a galaktikus szállítmányozás monopoliumát a Dűnében. Jó pénzért mindent visznek. Az utazás közben tilos kiszállni a rakományból, nehogy szembetlálkozz egy esküdt ellenségeddel.

Összerakjuk a Lego Ornithopterét, melyet a 2. rész bemutatójához időzítve dobtak piacra. A szitakötőszerű szárnymozgatása egészen egyedivé teszi.

Lesznek még Funko figurák, Emlékmás film, AI utáni világ. Megemlékezünk a rendező Dennis Villeneuve-ről, majd megállapítjuk, hogy nem ő Christopher Nolan, bár kísértetiesen hasonló filmeket készítenek.

Sofia Vergara a drog kapcsán kerül a képbe, amit a Dűnében csak fűszerként említenek. A színésznő új sorozata, a Griselda révén kapcsolódik, melyben egy női drogbárót alakít.

Ismét lerójuk tiszteletünket az árazás podcastunkban már megénekelt Jodorowski előtt, aki a Netflix sorozatok előtt közel 4 évtizeddel készítette volna el a világ első stramelhető sorozatát. Bár lehet, ezt ő sem tudta, és egy egész estés 15-18 óra hosszúságú gigafilmet tervezett.

A film teljes időtartama közel 2 munkanap lett volna!!! Nem vitatva, hogy a rendező egy zseni volt, az időtartamát tekintve talán mégis kicsit túllőtt a célon.

Mondanánk, hogy ezze ennyi, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk. Titánok, akik valójában kiborgok. Lézerek és pajzsok viszonya, Jetson család Káptalahnáztól Káptalanfüredig.

Nézz bele az adásunkba, hogy minden izgalmasat megtudj a Dűne Univerzumról!

Facebook
LinkedIn
Twitter